mineral

Bakır Minerali Nedir, Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudunun büyük kısmı minerallerden oluşur. Mineraller canlıların vücudunda üretilemeyen ancak hayati fonksiyonların devamı için elzem olan inorganik, yani içeriğinde karbon bulunmayan maddelerdir. Mineraller, enzimlerin yapısına katılarak insan vücudunda düzenleyici olarak görev alır. Mineraller organizmada gereksinimlerine göre sınıflara ayrılır. Kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum gibi elementler, makro elementlerdir ve organizmada bu minerallere duyulan gereksinim fazladır. Bakır, demir, çinko, selenyum gibi mineraller ise vücutta daha az bulunduklarından mikro (iz) element adını alırlar. Ancak her mineralin vücut için ayrı önemi vardır. İz elementlerden biri olan bakır minerali de sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Bakır minerali nedir? Bakır mineralinin faydaları nelerdir? Bakır minerali hakkında daha fazla bilgi edinmek yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Bakır Minerali Nedir?

Mineraller insan ve hayvanların vücudu için gerekli olan ancak canlıların vücudunda sentezlenemeyen elementlerdir. Canlılar, mineral ihtiyaçlarını hava, su ve bitkiler aracılığıyla karşılarlar. Mineraller içerisinde en önemlilerinden bir tanesi de bakır mineralidir. Bakır minerali doğada fazla miktarda bulunur. Bakır, Latincede cuprum şeklinde ifade edilir. Bu nedenle bakırın simgesi CU şeklindedir. Atom numarası 29 ve simgesi CU olan bakır minerali, periyodik cetvelin 4. periyodunda bulunur. Bakır, yumuşak ve çok esnek bir metaldir. Neolitik çağdan bu yana çeşitli eşyaların yapımında, endüstride sıklıkla kullanılan bakırın, 1818 yılında Buckolz tarafından canlıların dokusunda da bulunduğunun keşfedilmesinden bu yana, insan sağlığına olan etkileri üzerine araştırmalar devam etmektedir. Bakır, vücudun bütün doku ve hücrelerinde bulunan, büyüme ve gelişmede önemli görevler üstlenen esansiyel bir mineraldir. Bakırın insan vücudundaki emilimi, duodenum yani onikiparmak bağırsağında ve midede gerçekleşir. Günlük olarak alınan bakırın bir kısmı bu iki sindirim sistemi organı tarafından emilirken geri kalan kısmı idrar ve terle vücuttan atılır. Bakır da diğer mineraller gibi enzimlerin yapısına katılarak vücutta düzenleyici olarak görev alır. Bir başka ifadeyle bakırın en önemli görevlerinden bir tanesi, enzimlerin çalışmasına yardımcı olmaktır. Canlı organizma için önemi bu kadar büyük olan bu değerli mineral, vücutta üretilmediğinden vücudun günlük bakır ihtiyacını mutlaka dışarıdan besinler yoluyla veya gıda takviyeleri yardımıyla karşılamak gerekir. Bakırın eksikliği halinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabileceği gibi fazlalığı halinde de vücutta olumsuz etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle bakır içeren gıdalar veya gıda takviyeleri kullanırken, bakır için belirlenen günlük tüketim miktarına uymaya özen göstermek gerekir.

Bakır Mineralinin Faydaları Nelerdir?

Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık olarak 50-120 mg bakır bulunur. Bakır çeşitli doku ve organlarda depo edilir. Mide ve duodenumda emilimi gerçekleşen bakır, buradan karaciğere taşınır ve karaciğerde depolanır. Bu nedenle, bütün doku ve organlarda bulunmakla birlikte karaciğer, bakırı bünyesinde en çok bulunduran organdır. Bunun yanında kalp, böbrek ve beyinde de bakır bulunur. Vücuttaki bakırın yarısı ise kas ve iskelet sisteminde bulunur. Hemen hemen bütün doku ve organlarda bulunan bakırın insan sağlığına sayısız faydası vardır. Bakır yaşamın başlangıcından sonuna kadar büyüme ve gelişmeyi destekler. Bakırın faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Bakır Minerali Eksiklik Belirtileri Nelerdir?

Bakır, karaciğer, kalp, böbrek ve beyin gibi organlarda depolanabilir bir mineraldir. Bu nedenle bakır minerali eksiklik belirtileri geç fark edilebilir. Bakır mineralinin eksikliği vücutta pek çok sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bakır minerali eksiklik belirtilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Bakır Mineralinin Eksiklik Nedenleri Nelerdir?

Mineraller vücutta üretilmezler; bu nedenle insanlar bakır ihtiyacını dışarıdan hazır olarak karşılarlar. Bakır minerali eksikliğinin en önemli nedeni, bakır ihtiva eden besinlerin yeterli miktarda tüketilmiyor olmasıdır. Bakırın vücuttaki emiliminde bir aksaklık olması halinde de bakır minerali eksikliği ortaya çıkar. Bakırın emilimi midede ve onikiparmak bağırsağında gerçekleşir. Bu organlarda ortaya çıkan sağlık sorunları, bakırın emilimini olumsuz etkiler vücutta yeterli miktarda bakır depolanamaz. Örneğin; reflü, gastrit, ülser gibi rahatsızlıklar veya bağırsak enfeksiyonları, bakır emilim metabolizmasını bozarak eksikliğine neden olabilir. Bunlara ek olarak, fazla miktarda antibiyotik kullanımı sonucunda bağırsak florasının bozulması ya da uzun süreli mide asidi önleyici ilaç kullanılması da bakır mineralinin emilimini olumsuz etkiler. Mineraller vücudun olmazsa olmaz elementleridir. Her mineralin vücuttaki görevi ayrıdır. Bir mineralin eksikliği diğer mineraller telafi edilemez. Ancak mineraller birbirleri ile etkileşimde bulunabilir ve birbirlerinin yapısını, emilimini etkileyebilir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre fazla miktarda çinko alan kişilerde bakır minerali eksikliği görülebilir. Vitaminler de mineraller ile etkileşimde bulunur ve birbirlerinin görevlerini destekler. C vitamini, demirin emilimini artıran vitaminlerden bir tanesidir. C vitamininin fazla tüketilmesi halinde de bakır eksikliği ortaya çıkabilir.

Bakır Minerali Hangi Besinlerde Bulunur?

Bakır minerali eksikliği, immun sistem olumsuz etkilediğinden enfeksiyonlar karşısında vücudun direnci kırılabilir; saç ve cilt problemleri, eklem problemleri, kansızlık gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ancak bunun yanında bakır mineralinin eksikliği kadar fazlalığı da çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bakır mineralinin eksikliğinde olduğu gibi fazlalığı halinde de ruhsal sorunlar, eklem ağrıları, saç ve cilt problemlerine neden olabilir. Bakır mineralinin fazlalığı halinde Wilson hastalığı olarak bilinen karaciğer, böbrek, beyin gibi organlarda bakır birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalık görülebilir. Bakır minerali fazlalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Bu nedenlerle bakır içeren yiyecekleri tüketirken önerilen günlük alım miktarına dikkat edilmesi gerekir. Yetişkinlerde günlük 2-3 mg, çocuklarda 1-2 mg bakır alımı önerilir. Bakır, doğadaki pek çok besin maddesinde bulunan bir mineral olduğu için dengeli ve düzenli beslenen kişilerde bakır eksikliğine sık rastlanmaz. Bakır içeriği bakımından zengin besinler şu şekilde sıralanabilir:

Bunlara ek olarak, yemek yapmak için kullanılan bakır kaplar, kahve yapımında kullanılan bakır cezveler de bakır kaynağı olarak kabul edilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu kapların doğru kullanımı ve bakımıdır. Aksi takdirde bakırın yapısı bozulacağından olumsuz etkiler ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bakır minerali hayati fonksiyonların devamında önemli rol oynayan minerallerden bir tanesidir. Bakır mineralinin eksikliği ve fazlalığı önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Siz de sağlıklı bir yaşam için gerekli tahlillerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

Yayınlama Tarihi: 2023-03-27
Son güncellenme Tarihi: 2023-03-27

Referanslar

Nereden Satın Alabilirim?

Pharmaton®’u eczanelerden satın alabilirsiniz.

Size en yakın eczaneyi bulmak için tıklayın.

Eczane bul