Selenyum, vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan bir elementtir. Selenyum doğada doğal olarak bulunduğu gibi selenyum ihtiyacını gıda takviyeleri yardımıyla karşılamak da mümkündür. Selenyum minerali nedir? Selenyum mineralinin faydaları nelerdir? gibi soruların yanıtları ve selenyum minerali hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Selenyum. toprakta, suda ve havada bulunan; insan vücudu için olmazsa olmaz minerallerden bir tanesidir. İnsanlar ve hayvanlar, mineralleri dışarıdan hazır olarak alırlar; bir başka ifadeyle mineraller insan vücudunda üretilmez ve sentezlenmez. Hayati fonksiyonların devam etmesinde her mineralin ayrı bir görevi bulunur. Bu nedenle bir mineralin eksikliği bir başka mineralle giderilemez. Ancak bir tanesinde olan eksiklik, insan vücudundaki diğer vitamin ve minerallerin çalışma mekanizmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Selenyum da canlıların yaşamı için gerekli olan esansiyel elementlerden bir tanesidir. İlk defa 1817 yılında İsveçli bilim insanları tarafından tanımlanan selenyum, o dönemlerde sadece toksisite etkisi ile bilinirken yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde günümüzde selenyum, insan sağlığına olan sayısız faydası ile de ön plana çıkar. Selenyum doğada organik (selenometiyonin ve selenosistein) ve inorganik (selenat ve selenit) olmak üzere iki formda bulunur. Periyodik cetvelde 6A grubunda bulunan, Se şeklinde gösterilen selenyum minerali, insan vücudunda düzenleyici olarak görev alır ve birçok enziminin yapısına kofaktör olarak katılır. Bu nedenle selenyum, günlük beslenme listesinin içerisinde mutlaka yer verilmesi gereken bir elementtir. Düzenli ve sağlıklı beslenen bireyler günlük selenyum ihtiyacını, besinler yardımıyla büyük ölçüde karşılarlar. Selenyum, başta kas ve iskelet sistemi olmak üzere tüm doku ve hücreler için gereklidir.
Selenyum, insan vücudunda depolanabilir bir mineraldir. Vücuttaki selenyumun büyük kısmı, iskelet kasında depolanır. Bunun yanında günlük olarak yeterli miktarda selenyum alan kişilerde karaciğer, böbrek, testis ve tiroit bezinde de vücudun ihtiyacını karşılayacak miktarda Se bulunur. Selenyumun insan vücudundaki emilimi onikiparmak bağırsağında bir diğer adıyla duodenumda gerçekleşir.
Eski zamanlarda selenyum, görme bozukluklarına neden olabilen toksik bir element olarak değerlendirilirken; 1957 yılında bilim insanlarının E vitamini eksikliği bulunan farelere Se verilmesinin, karaciğer nekrozunu önlediğini keşfetmesinden bu yana selenyum, organizma için sayısız faydası olan bir mineral olarak değerlendirilmektedir. Selenyum mineralinin kanseri önlediğine yönelik güçlü çalışmalar mevcuttur Bunun yanında depresyonla mücadele üzerinde de selenyumun olumlu etkisi olduğu düşünülür. İnsan sağlığına katkısı tartışmasız olan selenyum faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Selenyumun eksikliği pek çok sağlık sorunu ile kendisini gösterebilir. Selenyum eksikliğinin başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bitkiler ve hayvanlar, topraktaki selenyumu toplar. İnsanlar, bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinleri tükettiklerinde günlük selenyum ihtiyacını büyük oranda karşılarlar. Selenyum, ağırlıklı olarak volkanik kayaçların bulunduğu yerlerde bulunan bir mineraldir. Bu nedenle selenyum minerali her bölgede aynı miktarda bulunmaz. Selenyum bakımından fakir bölgelerde yaşayan insanlarda selenyum eksikliği görülebilir. Buna ek olarak, mide ve bağırsak hastalığı gibi sindirim sistemi hastalığı bulunan kişilerde besinlerin sindirim süreci tamamlanamaz ve neticede selenyum eksikliği görülebilir. Hamile kadınlarda ve emziren kadınlarda da selenyum eksikliğine sık rastlanır.
Selenyumun eksikliği kadar fazlalığı da insan sağlığına ciddi hasarlar verebilir. Selenyumun fazlalığı halinde başta tiroit, karaciğer ve kalp olmak üzere pek çok doku ve organda tahribat meydana gelir. Selenyum fazlalığına bağlı gelişen en ağır tablolardan bir tanesi, selenyum zehirlenmesidir. Selenyum fazlalığının en yaygın görülen belirtilerinden bazıları şu şekildedir:
Selenyum doğada bulunan ve canlı organizmalar için esansiyel kabul edilen bir elementtir. Bitkiler selenyumu topraktan alır ve diğer canlılar, selenyum ihtiyacının büyük çoğunluğunu bitkiler yardımıyla karşılar. Selenyum fazlalığının nedenlerinin başında selenyum bakımından zengin topraklarda yaşamak gelir. Yüksek dozda endüstriyel selenyuma maruz kalmak, selenyum fazlalığına neden olabilir. Bunun yanında günlük olarak alınması gerekenden fazla miktarda selenyum almak da selenyum fazlalığının en sık görülen nedenlerindendir.
Selenyum, toprakta, suda ve havada bulunan; ana kaynağı doğa olan bir elementtir. Bu nedenle doğada bulunan pek çok bitki ve hayvanda farklı ölçülerde selenyum bulunur. Özellikle balık, tavuk, kırmızı et, sakatat ve yumurta gibi hayvansal gıdalar, iyi bir selenyum kaynağıdır. Hayvansal gıdalara ek olarak bitkiler de topraktaki selenyumu aldıklarından iyi bir selenyum kaynağıdır. Ancak bitkilerin bileşiğinde bulunan selenyum miktarı, bitkinin yetiştiği toprağın özelliğine göre değişiklik gösterir. Selenyum hayvansal kaynaklı besinlerde selenosistein, bitkisel kaynaklı besinlerde selenometiyonin formunda bulunur. Her iki form da dengeli alındığı müddetçe günlük selenyum ihtiyacını büyük oranda karşılar. Besinlerin bileşiminde bulunan selenyum miktarları şu şekildedir:
Selenyum, canlılar için olmazsa olmaz olan esansiyel elementlerden bir tanesidir. Selenyum eksikliği, tiroit bezi ve karaciğer hastalıkları başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, infertilite (kısırlık), saç ve cilt problemleri, kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle vücut için gerekli olan selenyum ihtiyacının günlük olarak alınması önemlidir. Selenyum fazlalığının da çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği bilindiğinden, diyetlerle veya gıda takviyeleriyle alınan selenyum miktarında günlük selenyum ihtiyacını aşmamak önemlidir. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Beslenme Rehberi verilerinde hem yetişkin kadınlarda hem yetişkin erkeklerde, günlük 70 mcg selenyum alımının yeterli olduğu görülmektedir.
Sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerde diyetle alınan selenyum ile günlük selenyum ihtiyacı büyük oranda karşılanabilir. Ancak onikiparmak bağırsağı gibi organların hastalığı veya hamilelik gibi durumlarda selenyum eksikliğine ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Selenyum eksikliği bulunan kişilerin bir uzmana danışarak serum selenyum seviyelerini ölçtürmeleri ve uzmanların gerekli görmesi halinde gıda takviyeleri yardımıyla günlük selenyum ihtiyaçlarını karşılamaları önemlidir.
Pharmaton web sitesinden çıkmak üzeresiniz.
Bu link yalnızca bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Sanofi, bu şirket dışı web sitesinin içeriğinden sorumlu değildir. Bu web sitesi Türkiye Cumhuriyeti yasa ve yönetmeliklerine uymayabilir ve içeriği T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan metinlerden farklı olabilir.
Devam etmek istiyor musunuz?
Devam etmek için tıklayınızTEŞEKKÜRLER
Anasayfaya DönTEŞEKKÜRLER
Koleksiyon kitabınız indiriliyor. Eğer indirme 5-10 saniye içerisinde başlamazsa, indirmeyi başlatmak için aşağıdaki linke tıklayın.
İndirme Linkiİyi okumalar dileriz,
Pharmaton Ekibi
TEŞEKKÜRLER
HATA