mineral

B vitamini, vücut fonksiyonlarında hayati öneme sahip vitaminlerden biridir. C vitamini gibi suda çözünen vitaminler grubuna dahil olan B vitamini, altında farklı B vitamini türevleri bulunan, B kompleks adı verilen bir vitamin grubudur. Suda çözünen vitaminlerin, vücutta depolanamadığı için beslenme yoluyla günlük olarak alınması gereklidir.

B Vitamini Nedir?

B kompleks grubunu; tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantenol (B5), pridoksin (B6), biyotin (B7), folat (B9) ve kobalamin (B12) vitaminleri oluşturur. Her bir B vitamini türevinin farklı işlevleri bulunur ve vücutta farklı süreçlerde önemli görevler alır.

B Vitamini Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

B1 (Tiamin)

B1 vitamini, diğer adıyla tiamin; besinleri parçalarına ayırarak enerji üretimine katkıda bulunur ve kalbin sağlıklı işleyişini destekler. Bezelye, nohut, muz, portakal, kuru yemişler, tam tahıllı besinler ve karaciğerde bulunur.

B2 (Riboflavin)

B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin, vücudun normal enerji metabolizmasına katkıda bulunduğu gibi kan hücrelerin ve mukozanın korunmasına yardımcı olur; vücuttaki demirin işleyişinde görev alır ve yorgunluğun azalmasına katkıda bulunur. B2 vitamini; süt, yoğurt, yumurta, kırmızı et, somon ve tuna ve mantarda bulunur. UV ışığı riboflavin vitamininin yapısında bozulmaya neden olabildiği için bu besinlerin direkt günışığından korunması gerekir.

B3 (Niasin)

Niasin, saçın ve cildin sağlıklı yapısının korunmasına yardımcı olur ve besinlerden enerji üretimi sürecine katkıda bulunur. Niasin aynı zamanda yorgunluğun azaltılmasında da etkilidir. Kırmızı et, balık, buğday unu ve yumurtada bulunur.

B5 (Pantetonik Asit, Pantenol)

Diğer adı pantenol ya da pantetonik asit olan vitamin B5, besinlerden enerji üretilmesinde görev alır. Steroid hormonlarının ve D vitamininin sentezine ve normal işleyişine de yardımcı olur. Başta brokoli, patates, lahana, tam tahıllı besinler ve hayvansal gıdalar olmak üzere neredeyse tüm besinlerde bulunur. Beyaz et, kırmızı et, karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar, yumurta, mantar ve avokado yoğun B5 vitamini içeren besinlerdir.

B6 (Pridoksin, Pridoksamin)

Pridoksin veya diğer adıyla B6 vitamini, protein ve karbonhidratlardan elde edilen enerjinin vücut fonksiyonlarında kullanılması ve depolanması süreçlerine yardımcı olur. Kana kırmızı rengini veren ve oksijen taşıyan hemoglobinin yapımında görev alır. Aynı zamanda, bağışıklık sisteminin normal işleyişini sürdürmesinde de görev alan bir vitamindir. B6 vitamini beyaz et, bazı balıklar, yer fıstığı, soya fasulyesi, buğday, yulaf, muz ve sütte bulunur.

B7 (Biyotin)

Biyotin olarak da bilinen B7 vitamini, saç ve cilt sağlığının korunmasında görev alır; vücudun enerji metabolizmasına katkıda bulunur. Biyotin pek çok besinde bulunur ancak besinlerde bulunan biyotin oldukça az miktardadır.

B9 (Folik Asit, Folat)

Folat, B9 vitaminin diğer adıdır. Yapay olarak üretilen folat, folik asit ismiyle bilinir. Folat; kırmızı kan hücrelerinin üretimi, amino asitlerin sentezi ve hücre bölünmesi gibi vücut için son derece önemli süreçlerde rol alır. Düşük folat değerleri fetüslerin gelişiminde bazı aksaklıklar oluşması için bir risk faktörü olduğundan, hamilelere takviye folik asit alınması önerilir. Brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, lahana, baklagiller ve karaciğer, folat içeren besinlerden bazılarıdır. Folat aynı zamanda yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına da katkıda bulunur.

B12 (Kobalamin)

Kobalamin ya da B12; besinlerden enerji üretimi, kırmızı kan hücresi üretimi ve folatın vücut fonksiyonlarında kullanımı gibi süreçlerde görev alır. Uzun süreli B12 eksikliği anemiye yol açabilir. Kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri ve yumurtada bulunur. B12 bitkisel besinlerde bulunmadığından, hayvansal gıda içermeyen beslenme biçimlerinde B12 eksikliği ortaya çıkabilir. Vejetaryen ve vegan diyet uygulayan bireylerin B12 takviyesi alması önerilir.

B Vitamini Faydaları Nelerdir?

B kompleks vitaminleri, hücre yapımından beyin fonksiyonlarının korunmasına ve besinlerden enerji üretimine kadar hayati pek çok fonksiyonu düzenler. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi, göz sağlığı, sağlıklı beyin fonksiyonları, sindirim sisteminin düzenli çalışması, iştahın düzenlenmesi, hormon ve kolesterol üretimi, sinir sistemi ve kalp-damar sağlığına destek olmakla beraber kas dokusunun korunmasında da önemli rol oynar. Özellikle folat değerlerinin ideal düzeyde olması, hamilelik süresince bebeğin sağlıklı gelişimi için gereklidir; bu sebeple gebelere takviye olarak folik asit alınması önerilir. B vitamini, hamile kadınlarda enerji seviyesinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

B Vitamini Eksiklik Belirtileri Nelerdir?

B kompleks vitaminleri birden fazla vitaminden oluştuğundan, her bir B vitamini türevinin eksikliğinde ortaya çıkabilecek problemler değişkenlik gösterir. B kompleks vitamini de diğer vitamin ve mineraller gibi beslenme yoluyla alınabildiğinden, dengeli beslenmeye özen göstermek vitamin ve mineral eksikliklerinden korunmak için büyük önem taşır.

En sık görülen B vitamini eksikliği B12 vitamini eksikliğidir. B12 eksikliğinin genel belirtileri; yorgunluk, kabızlık, iştah azalmasına bağlı olarak kilo kaybı, eller ve ayaklarda uyuşma ya da karıncalanma, denge problemleri, zihin bulanıklığı, hafıza problemleri ve ağızda yaralar olarak görülür. B12 eksikliğinde ortaya çıkabilen anemi, kemik iliği tarafından üretilen anormal şekillerdeki kırmızı kan hücrelerinin görevlerini yerine getirememesi sebebiyle oluşur.

Eksikliği sık görülen diğer bir B vitamini türü B6’dır. B6 vitamini eksikliğinde B12’de olduğu gibi anemi ve ek olarak cilt problemleri ortaya çıkabilir. Kaşıntılı döküntüler ve ağız kenarında oluşabilen yaralar da sık karşılaşılan belirtilerdir. Ayrıca depresyon, zihin bulanıklığı, bulantı ve enfeksiyonlar karşısında savunma sisteminin zayıflaması da B6 vitamini eksikliğinde görülen diğer belirtiler arasındadır.

B9 vitamini (folat) eksikliğinde anemi ve anemiye bağlı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler; yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, sinirlilik hâli, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, ağızda açık yaralar ve cilt, saç ve tırnaklarda renk değişimidir.

B3 vitamini olan niasin, sindirime ve iştahın düzenlenmesine katkıda bulunur. Eksikliğinde sindirim problemleri, yorgunluk ve kusma görülebilir.

B Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

B vitamini eksikliğinin en önemli sebebi sağlıksız beslenmedir. Bol çeşitli besinlere yer verilen bir beslenme düzeni ile B vitaminleri eksikliğinden korunmak mümkündür. Ancak, yeterli ve dengeli beslenme düzeninin mümkün olmadığı durumlarda ya da çeşitli sindirim sistemi hastalıkları sonucu oluşan emilim bozukluklarında vitamin ve mineral eksiklikleri ortaya çıkabilir.

Vitamin ve mineral eksikliklerinde bazı gruplar diğerlerine göre daha büyük risk altındadır. Hamileler, çölyak ve Crohn gibi kronik sindirim sistemi hastalıklarına sahip kişiler; çeşitli hastalıklar sebebiyle bağışıklık sistemi baskı altında olanlar ve yüksek miktarlarda alkol kullanan kişilerde B vitamini grubundaki vitaminlerin eksikliği toplumun diğer kesimlerine göre daha sık görülür.

B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B kompleks vitaminleri genel olarak hayvansal gıdalar, kuru yemişler, bazı meyveler ve özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

B Vitamini İçeren Pharmaton® Ürünleri ile Enerji Metabolizmanızı Destekleyin

Pharmaton® Vitality

Pharmaton® Vitality ® Kapsül; içeriğindeki Ginseng G115®, multivitamin ve mineraller ile günlük ihtiyaç duyulan ekstra enerji oluşumunu destekler; zihinsel ve fiziksel performansın, konsantrasyonun korunmasına yardımcı olur. Vücudun sağlığını korumak için gerekli B vitaminlerini de takviye eder.

Pharmaton® Essential Women

Pharmaton® Essential Women, kadınların günlük kullanımına uygundur. B kompleks vitaminlerini içeren Pharmaton® Essential Women, günlük temel besin ihtiyaçlarına ve enerji oluşumuna katkıda bulunur. Bağışıklığı destekler. Sağlıklı saç, tırnak ve cilt oluşumunun korunmasına yardımcı olur.

Pharmaton® Essential Men

Pharmaton® Essential Men, erkeklerin günlük kullanıma uygun bir multivitamin ve mineral takviyesidir. B kompleks vitaminlerini içeren Pharmaton® Essential Men, günlük temel besin ihtiyaçlarına ve enerji oluşumuna katkıda bulunur. Bağışıklığı destekler. Kas fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur.

Pharmaton® 50+ 

Pharmaton® 50+, içerdiği 8 vitamin, 4 mineral ve Omega 3 ile 50 yaş üstü kişilerin temel besin ihtiyaçlarını karşılar, günlük fiziksel ve zihinsel enerji oluşumuna katkıda bulunur. Aynı zamanda normal kalp ve beyin fonksiyonlarının çalışmasını desteklerken, normal görme yetisine de katkıda bulunur.

Yayınlama Tarihi: 2023-03-27
Son güncellenme Tarihi: 2023-03-27

Referanslar

Nereden Satın Alabilirim?

Pharmaton®’u eczanelerden satın alabilirsiniz.

Size en yakın eczaneyi bulmak için tıklayın.

Eczane bul