mineral

Omega 3 Nedir?

Omega 3, esansiyel yağ asitleri adı verilen ve vücutta sentezlenemeyen yağlardan biridir. Omega 3 yağ asitleri temel olarak 3 yağ asidinden oluşur. Bu yağ asitleri; alfa linolenik asit (ALA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) olarak adlandırılan yağ asitleridir. ALA adı verilen yağ asidi daha çok keten tohumu, soya ve kanola yağı gibi bitkisel yağların içinde bulunur. DHA ve EPA ise daha çok balık, deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalar ve alglerden elde edilir.

ALA; beslenme yoluyla en kolay alınabilen Omega 3 çeşididir. Vücut; bu yağ asidini enerji üretiminde kullanır, küçük bir kısmını da Omega 3’ün biyolojik olarak aktif formu olan EPA ve DHA’ya dönüştürür. Ancak, bu dönüşüm yoluyla vücuda alınan EPA ve DHA miktarı yeterli olmadığından, çoğunlukla bu iki formun dışarıdan takviye edilmesi gerekebilir. EPA ve DHA yağlı balıklar ve balık yağı başta olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur. Deniz canlılarının önemli bir besin kaynağı olan algler de EPA içerir. Dışarıdan alınan EPA’nın bir kısmı vücutta DHA’ya dönüştürülür. DHA; vücut için en önemli olan Omega 3 yağ asididir. Beyin, göz ve diğer pek çok organ için yapısal önem taşır. Yağlı balıklar ve balık yağı en önemli DHA kaynağıdır. Kırmızı et, yumurta gibi diğer hayvansal besinler de DHA içerir.

Farklı vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesine katkıda bulunan Omega 3 yağ asitleri, vücut tarafından üretilmez. Bu nedenle, bu yağ asitlerinin besinler ya da takviyeler yoluyla dışardan alınması gerekir. Multivitamin, mineraller ve Omega 3 içeren takviye edici gıdalarla vücutta üretilemeyen Omega 3 yağ asitleri seviyesini artırmak mümkündür. 

Omega 3 yağ asitleri vücutta bulunan her hücre tarafından kullanılır. Bu yağ asitleri, hücreleri çevreleyen hücre zarının başlıca bileşenlerinden biridir. Ek olarak, retina, beyin hücreleri ve erkelerde sperm hücreleri de yüksek miktarda Omega 3 içerir. Omega 3 yağ asitleri; enerji seviyesinin artırılmasının yanı sıra, kalp ve damarlar, akciğerler, endokrin sistem ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.

Omega 3 Faydaları Nelerdir?

Omega 3 yağ asitleri (ALA, EPA, DHA) vücudun pek çok fonksiyonunun sağlıklı biçimde çalışmasına katkıda bulunan esansiyel yağ asitleridir. Hücre duvarlarının en önemli yapı taşlarından biri olan bu yağ asitleri, vücut fonksiyonlarının korunması ve işleyişi açısından da pek çok fayda sağlar.

Her bir Omega 3 yağ asidi, farklı organ ve dokuların çalışmasına katkıda bulunur. Örneğin, DHA beyin ve retina sağlığının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, görme fonksiyonunu da destekler ve genel anlamda göz sağlığına katkı sağlar. DHA zihinsel fonksiyonların düzenlenmesine de yardımcı olan bir yağ asididir. Hem anne karnındaki bebeğin gelişimini hem de yetişkinlerde beyin gelişimini destekler ve aynı zamanda konsantrasyonun artırılması ve beyin fonksiyonlarının normal çalışmasına katkıda bulunur. Ek olarak kandaki kolesterol ve trigliserid seviyelerinin dengelenmesini sağlayarak sağlıklı bir dolaşım sistemine katkıda bulunur. 

 Vücutta zaman zaman çeşitli sebeplerle inflamasyon oluşabilir. Bu durum da zaman içerisinde vücut fonksiyonları ve organlarda bazı problemlere neden olabilir. Omega 3 yağ asitleri; yeterli miktarlarda alındığında organ ve dokuların sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Omega 3 yağ asitlerinin aynı zamanda kemik ve eklem sağlığını desteklediği de bilinmektedir.

Omega 3’ün yetişkinlerde genel anlamda vücut fonksiyonlarını düzenleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici ve konsantrasyon artırıcı etkileri vardır. EPA ve DHA başta olmak üzere Omega 3 yağ asitleri hormon üretiminden sorumlu olan endokrin sistemle birlikte akciğer ve karaciğer sağlığına katkıda bulunur. Bu nedenle, tüketiciler vücudun sağlıklı işleyişine katkıda bulunmak ve yoğun tempoda günlük enerji üretimine yardımcı olmak amacıyla multivitamin, mineraller ve Omega 3 içeren takviye edici gıdalar tercih edebilir.

Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur? 

Dengeli ve düzenli beslenme vücut fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için gerekli olan en önemli faktörlerden biridir. Beslenmede farklı besin gruplarından gıdalara yer vermek; vücudun işleyişine katkıda bulunan A, B, C, D, E, K gibi vitaminler; sodyum, kalsiyum vb. mineraller; demir ve selenyum gibi eser elementler ve yağ asitlerinin vücuda alınmasını kolaylaştırır. Pek çok vitamin, mineral ve yağ asitleri vücut fonksiyonlarının dengelenmesi ve düzenlenmesine katkıda bulunmak için bir arada çalışır. Çeşitli besin gruplarından eşit ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak ve tek tip beslenmeden kaçınmak sağlığımız için dikkat etmemiz gereken unsurların başında gelir. Ancak, bu vitamin, mineral ve yağ asitlerinin çeşitli nedenlerle yeterli miktarda alınamaması halinde besin takviyeleri vücudun normal işleyişinin devam ettirilmesine katkıda bulunur.

Omega 3 yağ asitleri; balık, diğer deniz ürünleri, soya, ceviz gibi hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunur. Ancak, vejetaryen beslenme, yetersiz ya da düzensiz beslenme, herhangi bir nedenle yapılan diyet ya da beslenme düzenine çeşitli nedenlerle bu besinlerin dahil edilememesi halinde Omega 3 yağ asitleri dışarıdan takviye edilebilir.

Omega 3 yağ asitleri pek çok farklı besin grubunda bulunur. Dolayısıyla, besinler aracılığıyla vücudun ihtiyaç duyduğu Omega 3’ün belli bir miktarını almak mümkündür. Ancak, vücut fonksiyonlarını destekleyen ve vücuttaki pek çok sistemin sağlığının korunmasına katkıda bulunan bu yağ asitleri vücudun kendisi tarafından üretilemediğinden, Omega 3 yağ asitlerinin neredeyse tamamının dışarıdan alınması gerekir. Vücuda bitkisel besinler yoluyla alınan ALA’nın bir kısmının vücutta EPA ve DHA’ya dönüştürülebildiği bilinmektedir, ancak dönüştürülen EPA ve DHA miktarları vücudun günlük ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalabilir.

ALA; keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi, ceviz, kenevir tohumu gibi bitkisel besinler, tohum ve yağlarda yüksek miktarda bulunur. ALA; aynı zamanda vücuda alımı en kolay Omega 3 yağ asidi türüdür.

DHA ve EPA ise hayvansal gıdalar ve alglerde bulunur. Özellikle soğuk sularda yetişen yağlı balıklar olan somon, ton balığı, sardalya, uskumru, ringa balığı gibi balıklar Omega 3 yağ asitleri açısından zengindir. Diğer deniz ürünleri de önemli miktarda Omega 3 içerir.

Pharmaton® 50+ Omega 3 içeriyor 

50 yaş ve üzeri kişilerin günlük besin takviyesi ihtiyaçlarını desteklemeye yönelik geliştirilen Pharmaton® 50+; B kompleks, C ve D vitaminlerine ek olarak, Omega 3 yağ asitlerini de içerir. 1 kapsül Pharmaton® 50+ içeriğinde toplamda 250 mg Omega 3 yağ asidi olmak üzere 62,50 mg EPA ve 40 mg DHA bulunur.

Sağlıklı bir vücudun ileri yaşlarda da sağlıklı işleyişini sürdürebilmesine yönelik olarak vitamin, mineral, eser elementler ve yağ asitleri dışarıdan takviye olarak vücuda alınabilir. Düzenli kullanıldığında Pharmaton® 50+ multivitamin içeriği ile günlük enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunurken, Omega 3 yağ asitleri içerikleri olan EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

Pharmaton® 50+ kimler kullanabilir?

Pharmaton® 50+, 50 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilmiş bir formüldür. İçeriğinde bulunan B1, B2, B6, B12, C vitaminleri ve Bakır, Demir ise normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda içeriğindeki Omega 3 yağ asitleri içerikleri olan EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Bu nedenle, bu formülü 50 yaş ve üzeri kişilerin kullanması önerilir. Ancak, vitamin, mineral ve Omega 3 desteğine ihtiyacı olan 50 yaş altı kişiler de ihtiyaçları doğrultusunda bu formu kullanabilir.

Pharmaton® 50+ faydaları nelerdir?

Pharmaton® 50+, 50 yaş ve üzeri kişilerin günlük besin takviyesi ihtiyaçlarını desteklemeye yönelik geliştirilmiştir. İçerisinde bulunan Omega 3 yağ asitleri içeriği olan EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunurken, DHA normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur. İçeriğinde bulunan B1, B2, B6, B12, C vitaminleri ve Bakır, Demir ise normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. Ayrıca, içeriğindeki folik asit, demir, çinko, bakır ve selenyum bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

Pharmaton® 50+ nasıl kullanılır? 

Pharmaton® 50+ kapsül formunda sunulan bir takviye edici gıdadır. Bu takviyenin günde bir adet olacak şekilde ağız yoluyla alınması günlük vitamin, mineral ve Omega 3 ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunur. Sabahları tok karnına ve her gün yaklaşık olarak aynı zamanda alınması tavsiye edilir. Kapsüller bütün halde, bir miktar su ile yutulmalıdır. 30 ve 60 kapsül olmak üzere iki farklı formu bulunur.

Referanslar

Nereden Satın Alabilirim?

Pharmaton®’u eczanelerden satın alabilirsiniz.

Size en yakın eczaneyi bulmak için tıklayın.

Eczane bul