mineral

Sınav Kaygısı Nedir, Sınav Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Sınavlar birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Kişiler sınav sırasında öğrendiği her şeyi unutmaktan korkar ve bu korku kaygıya dönüşür. Özellikle üniversite giriş sınavları öncesi öğrenciler aşırı kaygılıdır. Bu sınavlar arasında vizeler, finaller, KPSS ve YDS de sayılabilir. Oysa öğrencilerin sınavlardan önce kendilerini gergin ve endişeli hissetmeleri normaldir.

Sınavlardan önce pek çok kişi hissettiği endişe duygusunun sadece heyecan olduğunu düşünür, heyecanını farklı yöntemlerle bastırmaya çalışır. Ancak hissedilen bu duygu sınav kaygısıdır. Çünkü, kişi gireceği sınavdan önce heyecandan daha fazlasını hisseder. Uzmanlar tarafından sınav kaygısı olarak adlandırılan bu kaygı nedir ve sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır? Bir türlü baş edemediğiniz sınav kaygısının ne olduğunu ve sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek için okumaya devam edin.

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav kaygısı, kişilerin sınavlarda iyi performans gösterme yeteneğini engelleyen fiziksel ve duygusal tepkilerin bir kombinasyonudur. Pek çok kişi, bir dizi farklı nedenden dolayı farklı düzeylerde sınav kaygısı yaşar. 1 Sınav kaygısı aslında bir tür performans kaygısı olarak nitelendirilir. Performansın gerçekten iyi olduğu bir durumda veya soruları doğru olarak çözebilme baskısı altında her öğrencinin hissedeceği bir duygudur. Sınav kaygısı tüm kaygılar gibi stresli bir durumu beklerken verilen bir tepkidir. Diğer kaygı tepkileri gibi sınav kaygısı da bedeni ve zihni etkiler.

Sınav kaygısı yaşarken vücut onu tehlikeye hazırlayan adrenalin hormonunu serbest bırakır. Bu duruma bazı kaynaklar “savaş ya da kaç” tepkisi adını verir. Sınav kaygısı hisseden kişilerde görülen terleme, kalp çarpıntısı ve hızlı nefes alma gibi fiziksel belirtilere neden olan şey adrenalin hormonunun serbest bırakılmasıdır. Bu belirtiler hafif veya yoğun olabilir. Sınav kaygısı diğer kaygı türleri gibi kötü bir döngü oluşturabilir. Öğrenci oluşabilecek olumsuz şeylere ne kadar odaklanırsa, kaygı duygusu o kadar güçlenir. Bu, kişinin kendini daha kötü hissetmesine neden olur. Böylece, kafası dikkat dağıtıcı düşünceler ve korkularla dolu olduğu için sınavda başarısız olma riskini yükseltebilir.2

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısının belirtileri önemli ölçüde değişebilir. Şiddeti hafif veya yüksek olabilir. Kimi öğrenciler sınav kaygısını hafif belirtilerle yaşarken kimileri şiddetli şekilde yaşarlar. Bazı öğrenciler hafif sınav kaygısı yaşasalar da yine de sınavlarda oldukça başarılı olurlar. Şiddetli sınav kaygısı yaşayan öğrenciler ise sınav öncesinde ya da sınav sırasında daha düşük sınav performansıyla karşılaşır. Hatta şiddetli sınav kaygısı yaşayan öğrenciler panik atağa varabilen kaygıları nedeniyle sınavlarda başarısız olabilir. 3 Sınav kaygısı fizyolojik ve psikolojik olarak iki şekilde ortaya çıkabilir.

Fizyolojik Belirtiler:

Daha hafif sınav kaygısı belirtileri arasında öğrencilerin deyimiyle midelerinde “kelebekler” uçuşmasına neden olurken şiddetli belirtiler arasında öğrencilerin fiziksel olarak hastalanması görülebilir. Öğrenciler sınavdan önce kusabilir veya ishal olabilir.

Psikolojik Belirtiler:

Sınav Kaygısına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Genellikle mükemmeliyetçi kişiler/öğrenciler, kendilerini gerçekçi olmayan yüksek standartlarda tuttukları için sınav kaygısı geliştirme olasılıkları daha yüksektir. Bu tip kişiliğe sahip olan kişiler, hataları ve kendilerinden mükemmel olmayan her şeyi kabul etmekte zorlanırlar.4 İyi ve mükemmel olma baskısı öğrencilerin sınav kaygısına girmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra başarılı olmayı önemseyen ancak sınavlara hazır olmayan öğrenciler de sınav kaygısı yaşamaya yatkındır. Hazırlıklı olmamak uykusuzluk, soru içeriğini anlamamak ve yeterince çalışmama nedeniyle ortaya çıkabilir.

Sınav kaygısına neden olan diğer bazı faktörler şunlardır:

Sınav Kaygısının Etkileri Nelerdir?

Birçok kişi yoğun sınav kaygısı yaşamıştır. Günümüzde sınav kaygısının sık görülmesinin nedeni üniversite giriş sınavında yükselen puanlar ve daha çok kişinin sınava girmesi gibi nedenlerdir. Bu kaygı türü olaya özgü olduğu için herkesi etkileyebilen özel bir kaygı türüdür. Birçok uzman tüm öğrencilerin yaklaşık yüzde 10 ila 40’ını etkilediğini düşünmektedir.

Sınav kaygısının potansiyel etkisi kaygının temel bir bileşeni korkulu durumlardan kaçınmaktır. Bu nedenle sınav kaygısına kapılan öğrenciler kendilerini korumak için derslerine karşı ilgisiz kalırlar. Bunun yanı sıra kaygılı öğrenciler, kişinin kendi algısını zedeleme korkusu nedeniyle genellikle gelecek hakkında endişelenirler. Bu, özellikle sınavlarla ilgilidir çünkü sınavlardaki performans öğrencilerin birey olarak değerlerini belirler ve geleceklerini büyük ölçüde etkiler. Uzmanlar sınav kaygısı yüksek olan öğrencilerin ve kişilerin kaygıları düşük olan öğrencilere kıyasla sınavlardan daha düşük puan aldıklarını ortaya koymuşlardır. Ayrıca, başarısız olan öğrenciler başkalarının tepkilerinden korktukları için sınav kaygısı yaşayabilir ve sosyal istisna isimli sürece girebilirler. 6

Sınav Kaygısı Verimli Ders Çalışmayı Nasıl Engeller?

Kişi sınav kaygısıyla yüklendiğinde beyin vücudu savaş ya da kaç moduna sokar. Bunun sonucunda adrenalin seviyesi yükselir ve sempatik sinir sistemi devreye girer. Kalp daha hızlı atmaya başlar, nefes alma hızı yükselir ve kan basıncı ve vücut ısısı yükselir. Kişi terlemeye başlayabilir.

Yukarıda sayılan sınav kaygısı etkilerinin hiçbiri ders çalışmaya elverişli değildir. Kişi çalışmak için yeterince odaklanmayı başarsa bile bilgiyi düzgün bir şekilde işlemesi veya uzun süre belleğinde saklaması mümkün değildir. Öğrenme kaygısı aynı zamanda çalışma belleğini ve düşünce işlemlerini de etkiler. Bu nedenle kısa bir süre içinde ders çalışmaya konsantre olmak zordur. Sınav kaygısının getirdiği tüm bu engeller kişinin çalışmalarında geri kalmasına neden olabilir. Bu nedenle kendisini dersleri yetiştirmek için ihtiyacı olan yardımı isteyemeyecek kadar endişeli hissedebilir. 7 Sonuç olarak kişi derslerinden veya yaklaşan sınavdan tekrar kaçmaya başlayabilir veya sınav kaygısına girebilir. Bu durum kaygınızı daha da kötüleştirebilir.

Sınav Kaygısı Sınavda Potansiyelin Kullanımını Nasıl Engeller?

Sınav kaygısı sınavda potansiyelin kullanımını engeller. Sınava girecek olan kişi yeterince bilgili olsa bile sınav kaygısının yarattığı fizolojik ve psikolojik belirtiler bilgisini kullanmasını önler. Kişi bu belirtiler nedeniyle;

gibi engellerle karşılaşır.

Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yolları Nelerdir?

Sınav kaygısı çeken öğrenciler birkaç strateji kullanarak bu kaygıyla başa çıkabilir ve sınav günü performanslarını arttırabilirler. Sınavdan önce gergin ve endişeli olmak normaldir. Hafif bir kaygı zihnini keskinleştirmeye ve dikkati odaklamaya yardımcı olabilir. Fakat sınav kaygısı söz konusu olduğunda, endişe ve kendinden şüphe duyma, sınav performansını etkileyebilir. Sınav kaygısı, ister bir ilkokul veya ortaokul öğrencisi, ister kariyer gelişimi veya sertifika için sınavlara girmesi gereken bir kişi olsun herkesi etkileyebilir. Sınav kaygısı ile başa çıkmak için şu yollar denenebilir:

veya konsantre olma nedeniyle oluşuyorsa bu sorunlar tedavi edilerek sınav kaygısının önüne geçilebilir. 8

Sınav Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Sınavdan önce belli başlı aktiviteleri yerine getirerek sınav kaygısını önlenebilir. Bu aktivitelerden başlıcaları şunlardır:

Sınav Esnasında Neler Yapılmalıdır?

Sınav sırasında yapılacak bazı aktiviteler kişinin sınav esnasında rahat olmasını sağlar. Bu aktiviteler arasında önemli olanlar şunlardır:

Sınavdan Sonra Neler Yapılmalıdır?

Sınava giren kişiler sınavdan sonra rahatlama egzersizleri yaparak sınav sonrası kaygıyı üzerlerinden atabilirler. Bunlar arasında;

Konu Hakkında Anne ve Babalara Öneriler Nelerdir?

Sınav kaygısı çocukları ruhen yorabilir. Bu konuda anne ve babalar küçük ipuçları sayesinde çocuklarını rahatlatabilir. Bu ipuçları arasında şunlar yer alır:

Gergin Anlarda Kontrolü Elinde Tut!

Ne sınavı olursa olsun bütün sınavlar herkesin gergin olmasına neden olur. Sınavın önemine göre birkaç gün ya da birkaç ay önce sınav kaygısının belirtileri görülmeye başlar. Böylesi gergin anlarda, bitki ekstreleri, mineral ve vitaminler içeren Pharmaton RLX kontrolü elinizde tutmanıza yardımcı olur13,14.

İçeriğinde Rodiola Ekstresi ve yeşil çay ekstresinin yanı sıra magnezyum ve B6, B9, B12 vitaminleri bulunan Pharmaton RLX ile kendinizi daha rahat hissedebilir, gün boyunca gergin anların kontrolü elinizde tutabilirsiniz. 3’lü etki formülüyle üretilen takviye edici bir gıda olan Pharmaton RLX sayesinde gün sonunda kendinizi daha az yorgun hissedersiniz. Böylece, stres seviyenizi azaltmaya ve odaklanmaya yardımcı olur ve daha kontrollü bir şekilde sınava girebilirsiniz13,14, 15, 16. Patentli Teadiola ekstresi içeren Pharmaton RLX’in etkinliği klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır13,14. Pharmaton RLX ile yapılan klinik çalışmada etkinlik 1 saat içinde başlamış ve gün boyu devam etmiştir17. Pharmaton RLX gün içerisinde uyku hali veya sersemlik yapmaz17. Günde 1 Pharmaton RLX, sabahları tercihen kahvaltıda 1 bardak su ile tüketilmelidir. 11 yaştan itibaren kullanımı uygundur17.

Pharmaton RLX ile gergin anlarda kontrolü elinizde tutun!

Yayınlama Tarihi: 2023-05-20
Son güncellenme Tarihi: 2023-05-20

Referanslar

Nereden Satın Alabilirim?

Pharmaton®’u eczanelerden satın alabilirsiniz.

Size en yakın eczaneyi bulmak için tıklayın.

Eczane bul